Frågor & svar om rivning

7 april 2021
Frågor & svar om rivning

Kan jag som privatperson riva på egen hand, finns det några hälsorisker med rivning och hur vet man att det är en rivande vägg man river? Ja, det finns många obesvarade frågor som snurrar runt i huvudet när man planerar att riva på egen hand. För att minimera riskerna när du ska riva har vi på Miramix svar på tal! 

Läs gärna mer om våra tjänster inom rivning Stockholm

Hur vet jag om en vägg är bärande?

Att riva bärande väggar är riskabelt och kräver både kunskap och kompetens då väggen håller en stor del av byggnaden. Om du ska riva en bärande betongväg krävs bygglov. Men hur kan jag veta säkert om det är en bärande vägg eller inte? Generellt sett ska man aldrig chansa. Då är det bättre att höra med föreningen eller en fackman. Däremot finns det en del tumregler man kan utgå ifrån. En bärande vägg är i regel mer än 100 mm tjock och den är ofta gjord av tegel, betong eller lättbetong. Bärande väggar är sällan gjorda av gips. Om det vilar takstolar på väggen så är den bärande/avstyvande. Du kan ofta se det om du klättrar upp på vinden och tittar under isoleringen. 

Kan jag riva på egen hand?

Riva kan man absolut göra på egen hand, men det beror helt på hur mycket kunskaper du själv besitter och vilken typ av utrustning och tillstånd du har. Förr i tiden var det mycket enklare att riva på egen hand. Då kunde man i princip bara plocka upp släggan och börja riva. Riktigt så är det inte idag då väggarna både är tjockare och svårare att slå ned. Idag krävs oftast rivningslov innan man själv kan påbörja arbetet och arbetet måste skötas på ett sätt som är säkert. Viktigt är att använda skyddsmask så att du inte får i dig damm och se till att avfallet tas hand om på ett säkert sätt.

Om det gäller en gammal byggnad finns det en risk att dammet innehåller asbestfibrer, vilket är skadligt för både människa och natur. Då krävs det att man har koll på restriktionerna och lagarna kring rivning av asbest.

Finns det hälsorisker med att riva?

Att utföra en rivning på egen hand medför flera risker eftersom det rör sig om maskiner, farliga ledningar, damm och farligt avfall. Innan man river behöver man få en överblick över byggnadens stabilitet, för att se till att rivningen görs säkert. Därför behöver man ta reda på vilka material som finns i väggarna och vilken verksamhet som funnits tidigare. För att minimera riskerna som finns är det alltid säkrast att vända sig till ett behörig rivningsföretag i Stockholm som kan hjälpa till med rivningsarbetet.

Tags:
Taggar