Asbestsanering
Vanliga frågor och svar om asbest.
-
» Var finns asbest?
Du hittar asbest här
De allra flesta människor är inte helt säkra på exakt vart asbest kan finnas. Många gånger så är de endast medvetna om att det kan förekomma i både väggar och tak. Detta är främst om man har använt sig av så kallade eternitplattor som består av 10 procent asbest och 90 procent cement. Det var ett billigare alternativ som kunde ersätta skiffer vid takläggning och uppfanns under 1800-talet men blev inte vanliga i Sverige innan 1930-talet. Eternitplattor som innehåller asbest är dock förbjudna i Sverige sedan år 1977, men finns ändå kvar i många hus runt om i landet.
Vanliga ställen där asbest kan finnas i fastigheten
- Som lim till golv
- Som fog och fix till kakel
- I elinstallationer
- Som värmeisolering kring pannor och rör
- I ventilationskanaler
- Som brandskydd åt stålkonstruktioner
- I isoleringsskivor på dörrar och i väggar
- I olika plaster och målarfärger
- I linoleummattor och i klinker
Men faktum är att asbest kan förekomma på en hel del andra platser som är mycket mindre välkända. De allra vanligaste platserna som man kan hitta asbest på är i byggnader som restes eller som blev renoverade mellan 50-talet och 70-talet. Under den perioden på cirka 30 år så kände man inte till de stora hälsorisker som det innebär att använda sig av asbest. Det var ett otroligt populärt material på grund av att det var relativt billigt men användes även på grund av de tekniska egenskaper som asbest har.
Asbest har nämligen en väldigt hög hållfasthet samtidigt som den behåller en hel del smidighet. Utöver detta så är asbest även bra att använda vid isolering då det är bra på att isolera både värme och ljud. Det har även en hög kemisk och termisk beständighet vilket innebär att det inte bryts ned allt för enkelt. Alla dessa anledningar ledde till att asbest blev ett av de mest populära materialen när det gällde att bygga eller renovera byggnader i både Stockholm och över hela landet. Du kan läsa mer om våra tjänster i eternithantering och asbestsanering på vår hemsida.
Vi utför säker sanering av asbest
När man ska sanera asbest i samband med exempelvis att man river ned material för att renovera så krävs det att man har de rätta kunskaperna. Vid hantering av asbest finns det risker för att asbestfibrer sprids i luften. Dessa fibrer kan vara skadliga att andas ned i lungorna. De kan bland annat leda till lungcancer och andra typer av lungrelaterade besvär.
Som företag krävs det att man har tillstånd att sanera asbest, detta för att säkerställa just att allt går säkert till och att rätt kunskaper finns hos asbestsanerarna. Vi på Miramix utför säker asbestsanering åt kunder runt om i Stockholm. Hör av dig för att veta mer om vad vi hjälper till med inom allt från provtagning av asbest till sanering av materialet.
-
» Hur farligt är asbest?
-
» Vilka sjukdomar vid asbestexponering?
-
» Kan man sanera asbest själv?
-
» Hur hanteras asbestavfall?
-
» Vad kostar asbestsanering?
-
» Vad krävs för att testa asbestförekomst?
-
» Vad händer efter asbesttestet?
-
» Utbildning som krävs för att sanera asbest?
-
» Vad är asbest?
-
» Hur går asbestsanering till?
-
» Vilka regler finns för asbestsanering?
-
» Får man böter vid rivning av asbest utan tillstånd?
-
» Vad är eternit?
-
» Hur vet man om det finns asbest?
-
» Hur har asbest använts i Sverige?
-
» Är kortvarig exponering av asbest farlig?
-
» Hur avgränsar man spridning av asbest vid sanering?
-
» Hur länge håller eternittak/eternitfasad?
-
» Kan asbesthaltigt material användas igen?
-
» Hur avgränsar man spridning av asbest vid sanering?
-
» Varför har asbest tidigare använts?