Snöröjning
-
» Hur skottar man säkert?
-
» Behövs snörasskydd?
-
» Vem bär ansvaret vid snöras?
-
» När behöver man skotta taket?
-
» Risker finns vid utebliven takskottning?
-
» Vad är snörasskydd?
-
» Kan jag skotta taket själv?
-
» Hur kan man sköta halkbekämpning?
Sköta halkbekämpning
Snö och is är ju kul, tycker i alla fall barnen. Men det medför problem för många andra. Risken att halka och slå sig är mycket vanlig. Över tusen allvarliga halkskador rapporteras årligen. Därför är det bra att förebygga eventuella problem genom att halkbekämpa gångvägar, trottoarer, parkeringar och alla andra typer av underlag där människor går och vistas.
Sand och grus är den vanligaste halkbekämpningen
Både fotgängare och bilister drabbas årligen av snö, is och halka. Det går dock att förebygga olyckor och skador med lite eftertanke. Och med eftertanke menar vi halkbekämpning.
Den vanligaste metoden är att sanda och grusa de markytor som människor går och vistas på. Genom att strö ut sand skapas en grov yta som ger friktion mellan skosulan och marken. När människor går på gruset repas även den blanka isen under gruset upp och gör den ytan mindre hal, vilket minskar risken för halkskador.
En annan variant är att använda salt istället för grus. Saltet får is att smälta och medan den smälter blir ytan också mer grov vilket minskar halkrisken. Båda metoder har sina för- och nackdelar.
På vårkanten när snö och is smält bort krävs lite städning för att få det snyggt och trevlig igen. Kommuner kör med maskiner som tar upp sand och grus från vägarna.
Halkbekämpning i Stockholm
Halkbekämpning med sand, grus och salt är ett enkelt och billigt sätt att förebygga allvarliga olyckor. Om du äger en fastighet är det viktigt att förebygga halkskador på detta sätt.
Företag och fastighetsbolag i Stockholm ska göra det de kan för att områdena runt fastigheterna ska vara trygga och säkra att vistas i och där har halkbekämpning en naturlig plats. Sandupptagningen i Stockholm brukar i vanliga fall ske på våren, runt April månad beroende på väderförhållanden.
-
» Fastighetsägarens ansvar vid snöras
-
» Hur skottar man ett grönt tak?
-
» Vilka fördelar finns med med takskottning?
-
» Hjälp med snöskottning, vänd dig hit
-
» Sandsopning i Stockholm