Asbestprov – Vi testar och analyserar asbestförekomst

Analys av asbestprov i mikroskop

Asbest har använts i en stor mängd byggnadsmaterial fram till 70-talet på grund av den slittålighet och andra egenskaper som asbesten har. Enligt regler från Arbetsmiljöverket måste en asbestinventering med asbestprovning göras i alla byggprojekt där risk för förekomst av asbest föreligger eftersom asbest är mycket hälsofarligt. Vi på Miramix hjälper våra kunder med asbestprov och analyserar asbestförekomst.

Asbest i många typer av material kräver provtagning

Att sanera material som innehåller asbest kan alltså innebära hälsorisker. Anledningen till detta är att ett damm som är skadligt att andas ned i lungorna kan komma fram när materialet bryts och asbesten blir synlig. Därför är det viktigt att genomföra ett asbestprov.

Idag används asbesten inte i material till byggen, men eftersom den användes under en lång period finns den kvar i många olika typer av material som hittas i villor och andra typer av byggnader.

Material där man kan hitta asbest användes till exempel som: Värmeisolering (t.ex. rörisolering), brandisolering, golvmattor, mattlim, asfaltlim, kakelfix, kakelfog, fönsterbänkar, i ventilationsanläggningar och mycket mer.

Läs mer om asbestsanering här

Asbestanalys – Vad krävs för att kunna göra en test?

Om man misstänker att man har asbest i sitt hus är det en bra idé att höra av sig till oss innan en renovering kan börja. På det viset kan asbesten tas om hand på rätt sätt och onödiga risker undvikas. Det börjar med en asbestanalys och provtagning av asbest på sådant material som möjligen innehåller ämnet.

När man gör ett asbesttest är det viktigt att det går till på rätt sätt och det finns en del att ha i åtanke och en viss process att följa:

Proverna bör vara ca 3-5 cm för att vara representativa, är det i pulverform ca 2-3 matskedar. Lägg proverna i plastpåse eller något annat tättslutande material. Är det mer än ett materialprov så bör varje asbestprov ligga i egen påse så de inte kontaminerar varandra. Oftast kommer vi ut till er och hjälper till med insamling av material för en asbest provanalys.

Vad händer efter ett asbesttest?

På Miramix kan vi både hjälpa med asbesttest och den efterföljande saneringen av asbest. Att arbeta med asbest kräver en viss typ av kunskap och även att man är särskilt noggrann. Vi arbetar enligt Arbetsmiljöverkets direktiv och är certifierade för att utföra arbete med asbest.

Skulle asbestanalysen påvisa att asbest finns i provet så gör vi en inventering av omfattningen, skickar in en anmälan till arbetsmiljöverket och kan därefter starta arbetet med asbestsanering efter 48 timmar.

Provtagning asbest i Stockholm

Behöver du hjälp med att analysera asbestförekomst? Kontakta oss på Miramix! Vi utför asbestprov och asbestsanering i Stockholm med omnejd.

Asbestprov och asbestanalys i Stockholm från Miramix

Asbest finns i många typer av material och för att veta om man har asbest i hemmet så kan en asbestanalys och asbestprov av material i huset behövas. Därefter kan sedan den rätta åtgärden bli en asbestsanering. Om du behöver hjälp med asbestprov och asbestanalys löser vi det. Under flera år har vi genomfört ett stort antal asbestsanalyser och provtagningar av möjliga asbestmaterial i fastigheter i Stockholm.

Vi arbetar med asbestprov och asbestanalys i hela stor-Stockholm men främst i söderort: Enskede, Årsta, Skarpnäck, Skärholmen, Hägersten, Liljeholmen, Älvsjö, Farsta, Tyresö, Nacka, Huddinge, Tumba, Botkyrka, Johanneshov, Haninge / Handen osv.