Snöröjning
-
» Hur skottar man säkert?
-
» Behövs snörasskydd?
-
» Vem bär ansvaret vid snöras?
-
» När behöver man skotta taket?
Takskottning i Stockholm – när behöver man göra det?
Ska man skotta taket eller inte? Våra svenska vintrar kan ibland vara snölösa, men plötsligt kan det komma en hel del snö över natten. Var går gränsen, när behöver man som boende eller fastighetsägare ta tag i saken? Struntar man i det så kan det få förödande konsekvenser. Ta det säkra före det osäkra och ordna med kvalificerad hjälp vid snöröjning på tak i Stockholm, innan olyckan är framme.
Vad kan hända om man struntar i takskottning?
Lavinfara är ett ord som man oftast förknippar med fjällen och skidsemester. Men faktum är att det är en vanlig förekomst, om än i mindre format, på snöfyllda tak i Stockholm. En mängd snö som samlats på taket börjar släppa och glida ner och kan orsaka både materiella skador och personskador.
En annan risk som föreligger är att snöns vikt blir så pass hög att den skadar taket. Smältande snö löper risk att leta sig in mellan takplattor, framförallt om takets skick inte är så bra. Fuktskador är något man gärna undviker.
Takskottning i Stockholm bevarar taken hela och vackra
Förutom skaderiskerna som vi nämnde ovan, finns det många fördelar med att man sköter om sitt tak. Ett välskött tak är en besparing i det långa loppet. Så nu kanske du tänker att du ska ta fram stegen eller öppna luckan till taket och klättra dit med spaden i högsta hugg? Nja, vänta lite.
Anlita professionell takskottare eller göra jobbet själv?
Taket utsätts för påfrestningar när man skottar det. Takpannor har ojämna ytor som är knepiga att skotta effektivt. Takpapp kan ta skada av utrustningen om man inte vet vad man gör, och då riskerar projektet att bli en onödigt dyr historia. En ojämn belastning av taket, med mycket snö på ena sidan och lite på den andra kan också orsaka skador.
Utöver de materiella skadorna som kan uppstå vid takskottning, så finns det säkerhetsföreskrifter som man måste hålla sig till. Godkänd säkerhetsutrustning och avspärrningar. Och i många fall måste man vara minst tre personer samarbetar för att göra ett säkert arbete.
-
» Risker finns vid utebliven takskottning?
-
» Vad är snörasskydd?
-
» Kan jag skotta taket själv?
-
» Hur kan man sköta halkbekämpning?
-
» Fastighetsägarens ansvar vid snöras
-
» Hur skottar man ett grönt tak?
-
» Vilka fördelar finns med med takskottning?
-
» Hjälp med snöskottning, vänd dig hit
-
» Sandsopning i Stockholm