FAQ - Kunskapsbank Asbest
På denna sida har vi listat frågor som vi ofta får. Klicka på respektive kategori för att få fram frågorna - och därefter klicka på en fråga för att se svaret.
Är det någon information du saknar är du välkommen att kontakta oss via vårt formulär nedanför.
Asbestsanering
Vanliga frågor och svar om asbest.
-
-
Vad är asbest?
-
Var finns asbest?
-
Hur farligt är asbest?
-
Vilka sjukdomar kan förekomma vid asbestexponering?
-
Kan man sanera asbest själv?
-
Hur hanteras asbestavfall?
-
Vad kostar asbestsanering?
-
Vad krävs för att testa asbestförekomst?
-
Vad händer efter asbesttestet?
-
Vilken utbildning krävs för att kunna sanera asbest?
-
Hur går asbestsanering till?
-
Vilka regler finns för asbestsanering?
-
Får man böter om man river asbest utan tillstånd och behörighet?
-
Vad är eternit?
-
Vilka rivningsföreskrifter har Arbetsmiljöverket?
-
Hur vet man om det finns asbest?
-
Hur avgränsar man spridning av asbest vid sanering?
När man utför en sanering av material som innehåller asbest finns det mycket att tänka på. Det är viktigt att ha rätt typ av skyddsutrustning, men även att avgränsa det område som man gör saneringen vid för att minska risken att asbestfibrer sprids. En sanering av asbest går till på lite olika vis beroende på om saneringen görs inomhus eller utomhus.
Regler för sanering inomhus och utomhus
För att undvika att det damm som uppstår vid en sanering av material som innehåller asbest ska spridas med luften ut från det område där saneringen utförs finns det en del säkerhetsåtgärder att tänka på. Vid en sanering inomhus gäller bland annat att arbetsområdet ska skärmas av genom att kläs in med plast, ventilationen till området ska vara avstängd, springor vid fönster och dörrar ska täckas för och speciella ventilatorer ska placeras i arbetsområdet.
Vid en sanering inomhus ska det också sättas en speciell varningsskylt på avgränsningen av plast. I anslutning till området ska även tre olika avdelningar, eller så kallade slussar, byggas upp där man innan man går ut från arbetsområdet i olika steg tar av sig skyddskläderna, tvättar av sig och till slut tar på sig de vanliga kläderna.
Vid en asbestsanering utomhus ska området avgränsas med exempelvis band av plast. Sedan ska springor till ventiler, dörrar och fönster täckas för så att asbesten inte kommer in i huset. På marken ska ofta även ett skydd av plast eller annat material placeras. Även när en sanering görs utomhus ska det finnas ett område för tvättning och ombyte. Detta kan exempelvis vara någon typ av bod.
Vid sanering både inomhus och utomhus ska det slutligen även finnas en container i anslutning till arbetsområdet. På containern ska det vara tydligt märkt att det slängda materialet kan vara hälsofarligt.
Att tänka på vid en asbestsanering
De ovan nämnda säkerhetsåtgärderna är alla sådana som både avgränsar spridningen av asbest och minskar riskerna vid hanteringen, men det är dock bara några av de åtgärder som man måste hålla reda på vid en sanering av asbest. Bland annat ska även rätt typ av utrustning användas. Hos Arbetsmiljöverket kan man läsa mer om exakt vilka regler och säkerhetsåtgärder som gäller vid en sanering av asbest.
Om man inte själv vet hur saneringen ska gå till är det även bra att kontakta ett professionellt företag som har tillstånd från Arbetsmiljöverket att utföra saneringar.
Vill du bli uppringd?
Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig
-
Är tillfällig kortvarig exponering av asbest farlig?
-
Vad har asbest för användningsområden förutom inom bygg?
-
Hur har asbest använts i Sverige?
-
Hur länge håller ett eternittak/eternitfasad?
-
Måste jag avlägsna material som innehåller asbest?
-
Kan asbesthaltigt material som rivits användas igen?
-
Varför har asbest tidigare använts så pass mycket?
-