Asbestsanering
Vanliga frågor och svar om asbest.
-
» Var finns asbest?
-
» Hur farligt är asbest?
-
» Vilka sjukdomar vid asbestexponering?
-
» Kan man sanera asbest själv?
-
» Hur hanteras asbestavfall?
-
» Vad kostar asbestsanering?
-
» Vad krävs för att testa asbestförekomst?
-
» Vad händer efter asbesttestet?
-
» Utbildning som krävs för att sanera asbest?
-
» Vad är asbest?
-
» Hur går asbestsanering till?
-
» Vilka regler finns för asbestsanering?
Asbestsanering regler – Vad gäller?
Vid asbestsanering är det viktigt att följa strikta regler och riktlinjer för att skydda både människor och miljö. I Sverige regleras hanteringen av asbest genom olika lagar och föreskrifter som ställer krav på allt från arbetsmetoder till avfallshantering.
Här går vi igenom de viktigaste reglerna för asbestsanering och vad som gäller för säker hantering.
Viktiga regler för asbestsanering
Asbestsanering styrs av Arbetsmiljöverkets föreskrifter, främst AFS 2005:1 Asbest, som anger vilka åtgärder som krävs för att minimera riskerna. Regler om skyltning och varning vid arbetsplatser finns i AFS 1997:11 Varselmärkning och varselsignalering på arbetsplatser, medan hantering av asbesthaltigt avfall regleras av Naturvårdsverkets föreskrift NFS 2004:10.
Våtsanering av asbest
Våtsanering är en metod där vatten används för att minska dammspridning under rivning av asbesthaltiga material. Denna metod används främst vid rivning av löst sammanhållen asbest, som rörbojar eller sprutisolering. Genom att binda dammet med vatten minskas risken för att asbestfibrer blir luftburna, vilket i sin tur skyddar både arbetare och omgivning.
Torrsanering av asbest
Vid torrsanering används ofta en så kallad glove box för att minimera exponeringen. Denna metod är särskilt lämplig för mindre saneringsarbeten, som vid små rörbojar. För att ytterligare minimera riskerna bör maskiner som används vid torrsanering vara utrustade med integrerade utsug eller kombineras med punktutsug. Dessa system fångar effektivt upp damm som frigörs vid saneringsprocessen och säkerställer att arbetsmiljön är säker.
Rivning av asbest inomhus
Vid rivning av asbest inomhus ska arbetet vara fullständigt inneslutet för att förhindra spridning av asbestfibrer. Ett tillfälligt, separat utrymme kan byggas med täckplast som väggar, och arbetsområdet ska ventileras med undertryck i förhållande till omgivningen.
För att säkerställa att undertrycket bibehålls krävs en tryckdifferensmätare som kontinuerligt övervakar ventilationssystemet. Om läckage uppstår kommer luft att strömma in i arbetsområdet istället för att fibrer läcker ut. En säkerhetssluss ska finnas för att underlätta tillträde och utträde från det inneslutna området. Slussen ska vara utrustad med möjligheter för arbetare att ta av sig skyddskläder och tvätta händerna efter avslutat arbete.
Varför är regler vid asbestsanering viktiga?
Reglerna för asbestsanering är utformade för att skydda människor från de allvarliga hälsorisker som asbest medför. Vid rivning eller hantering frigörs mikroskopiska fibrer som kan orsaka livshotande sjukdomar, såsom lungcancer och asbestos, om de andas in. Genom att följa reglerna kan dessa risker minimeras.
Får man sanera asbest själv?
Som privatperson har du rätt att sanera asbest själv, men det är viktigt att följa reglerna för säker hantering. Arbetsmiljöverkets föreskrifter gäller främst för yrkesmässig sanering, men riktlinjerna är användbara även för privatpersoner. Om du inte har rätt kompetens eller utrustning är det dock rekommenderat att anlita en certifierad firma för att säkerställa att arbetet utförs på ett korrekt sätt.
-
» Får man böter vid rivning av asbest utan tillstånd?
-
» Vad är eternit?
-
» Hur vet man om det finns asbest?
-
» Hur har asbest använts i Sverige?
-
» Är kortvarig exponering av asbest farlig?
-
» Hur avgränsar man spridning av asbest vid sanering?
-
» Hur länge håller eternittak/eternitfasad?
-
» Kan asbesthaltigt material användas igen?
-
» Hur avgränsar man spridning av asbest vid sanering?
-
» Varför har asbest tidigare använts?