Asbestsanering
Vanliga frågor och svar om asbest.
-
» Var finns asbest?
-
» Hur farligt är asbest?
-
» Vilka sjukdomar vid asbestexponering?
-
» Kan man sanera asbest själv?
-
» Hur hanteras asbestavfall?
-
» Vad kostar asbestsanering?
-
» Vad krävs för att testa asbestförekomst?
-
» Vad händer efter asbesttestet?
-
» Utbildning som krävs för att sanera asbest?
-
» Vad är asbest?
-
» Hur går asbestsanering till?
-
» Vilka regler finns för asbestsanering?
-
» Får man böter vid rivning av asbest utan tillstånd?
-
» Vad är eternit?
-
» Hur vet man om det finns asbest?
-
» Hur har asbest använts i Sverige?
-
» Är kortvarig exponering av asbest farlig?
-
» Hur avgränsar man spridning av asbest vid sanering?
Begränsa spridning av asbest vid sanering
Att sanera material som innehåller asbest kräver noggranna säkerhetsåtgärder för att förhindra att farliga fibrer sprids till omgivningen. Vid en asbestsanering är det viktigt att inte bara använda rätt skyddsutrustning, utan även att avgränsa arbetsområdet på ett effektivt sätt. Metoderna för att begränsa spridningen skiljer sig beroende på om saneringen sker inomhus eller utomhus.
Säkerhetsåtgärder vid sanering inomhus
För att begränsa spridningen av asbest inomhus måste arbetsområdet isoleras och skyddas på flera sätt. Området ska täckas med plast för att skapa en helt innesluten miljö. All ventilation i närheten ska stängas av, och springor vid fönster och dörrar måste täckas för att förhindra att asbestfibrer sprids till andra delar av byggnaden. Inuti arbetsområdet placeras specialventilatorer som upprätthåller ett undertryck, vilket säkerställer att fibrerna inte läcker ut.
Det är också obligatoriskt att placera varningsskyltar på avgränsningen för att informera om att saneringsarbete pågår. I anslutning till området ska tre avdelningar, eller slussar, byggas upp för att säkert kunna hantera ombyte och rengöring. Dessa slussar används för att stegvis ta av sig skyddskläder, tvätta sig och slutligen klä om innan man lämnar arbetsområdet.
Säkerhetsåtgärder vid sanering utomhus
Vid asbestsanering utomhus ska området avgränsas med hjälp av plastband eller annan tydlig markering. För att undvika att fibrer sprids in i byggnaden måste ventiler, fönster och dörrar i närheten täckas över. Ett skydd, exempelvis en plastfolie, läggs också på marken för att samla upp eventuellt asbestdamm eller materialrester.
Även vid utomhussanering behövs en plats för tvätt och ombyte. Detta kan till exempel vara en tillfällig bod eller sluss där saneringspersonal kan rengöra sig och byta kläder innan de lämnar arbetsområdet.
Hantering av asbestavfall
Oavsett om saneringen sker inomhus eller utomhus måste avfall som innehåller asbest hanteras korrekt. En container placeras i anslutning till arbetsområdet för att samla upp det sanerade materialet. Containern ska vara tydligt märkt med information om att materialet är hälsofarligt och endast användas för asbestavfall. Det insamlade avfallet ska sedan transporteras till en godkänd anläggning för farligt avfall.
Viktiga regler att följa vid asbestsanering
De säkerhetsåtgärder som beskrivs ovan är avgörande för att minska riskerna med asbest och begränsa spridningen av de farliga fibrerna. Dessa åtgärder är dock bara en del av vad som krävs vid en säker sanering. För att säkerställa att alla regler följs måste rätt utrustning användas, inklusive skyddskläder och ventilationssystem.
Hos Arbetsmiljöverket kan du läsa mer om vilka regler och föreskrifter som gäller vid arbete med asbest. Om du är osäker på hur en sanering ska genomföras rekommenderas det att du anlitar ett certifierat företag med tillstånd att utföra asbestsaneringar.
-
» Hur länge håller eternittak/eternitfasad?
-
» Kan asbesthaltigt material användas igen?
-
» Hur avgränsar man spridning av asbest vid sanering?
-
» Varför har asbest tidigare använts?