Asbestsanering
Vanliga frågor och svar om asbest.
-
» Var finns asbest?
-
» Hur farligt är asbest?
-
» Vilka sjukdomar vid asbestexponering?
-
» Kan man sanera asbest själv?
-
» Hur hanteras asbestavfall?
-
» Vad kostar asbestsanering?
-
» Vad krävs för att testa asbestförekomst?
-
» Vad händer efter asbesttestet?
-
» Utbildning som krävs för att sanera asbest?
-
» Vad är asbest?
-
» Hur går asbestsanering till?
-
» Vilka regler finns för asbestsanering?
-
» Får man böter vid rivning av asbest utan tillstånd?
-
» Vad är eternit?
Fakta eternit
Eternit är ett material som vanligtvis kommer i formen av eternitplattor. Eternitplattan blev uppfunnen i slutet av 1800-talet av en man från Österrike vid namn Ludvig Hatschek. Eternitplattan består av en massa som i sin tur består av tio procent asbest i vatten och 90 procent cement. Den fick sitt namn från det latinska ordet aeternitas som betyder evighet. Detta är ett namn som passar otroligt väl då eternit enkelt håller sig i minst femtio år utan något underhåll överhuvudtaget.
Läs mer om våra tjänster för rivning av Eternit
Eternitplattor blev ett populärt alternativ till de mycket dyrare skifferplattorna. Materialet blev otroligt populärt på västkusten på grund av förmågan den hade att stå emot vindar med salt från havet. Detta ledde till att en stor mängd villor på platser som Smögen, Kungshamn och Åstol kläddes fullständigt i vit eternit under 1940-talet. Materialet har på grund av detta blivit ett tidsdokument som helt klart är värt att bevara.
Efter ett tag så började dock eternit kallas för fattiglappar eller torparkex på ett hånfullt vis. Samtidigt så började de första larmen komma in om asbestrelaterade lungskador på de som arbetade i asbestfabriker. Detta gjorde att efterfrågan på asbest minskade drastiskt och år 1976 så stängdes den enda eternitfabriken i Sverige ned.
Vi hjälper er med sanering och rivning av eternit
De allra flesta kan enkelt känna igen eternit som är ett karaktäristiskt utseende. Eternit som är en cementbaseras asbestprodukt finns i ett antal äldre fastigheter i olika former, bland annat som eternittak och eternitplattor. Eternit slutade att användas helt och hållet år 1982. Asbest och eternit användes flitigt i hus från 1940 till 1950-talet. Det användes då främst i frånluftskanaler och i ventilationskanaler.
Annan asbestcement och eternit användes dock även på både fasader och tak till byggnader. Fasader bestående av eternit gjorde att man fick en isolerande effekt samtidigt som man inte behövde genomföra några underhåll alls. Vi här på Miramix hjälper fastighetsägare med eternitsanering så som sanering av eternittak eller eternitplattor.
-
» Rivningsföreskrifter har Arbetsmiljöverket?
-
» Hur vet man om det finns asbest?
-
» Hur har asbest använts i Sverige?
-
» Vad har asbest för användningsområden?
-
» Är kortvarig exponering av asbest farlig?
-
» Avgränsa spridning av asbest vid sanering
-
» Hur länge håller eternittak/eternitfasad?
-
» Kan asbesthaltigt material användas igen?
-
» Avlägsna material som innehåller asbest
-
» Varför har asbest tidigare använts?