Asbestsanering
Vanliga frågor och svar om asbest.
-
» Var finns asbest?
-
» Hur farligt är asbest?
Risker med asbest
Alla har någon gång hört talas om att asbest är farligt men få människor är medvetna om exakt hur farligt asbest är eller vad som händer om man blir exponerad för asbest. Asbest användes flitigt vid renovationer och när man reste nya byggnader i Stockholm och övriga landet under 50-, 60- och 70-talet. Man upptäckte dock inte riskerna med asbest förrän under den senare halvan av 70-talet.
Numera förbjudet att använda asbest
Det har varit förbjudet att använda sig av asbest som byggnadsmaterial sedan år 1982 men innan dess så hann man alltså använda sig av det en hel del runt om i Stockholm och resten av landet. I slutet av 80-talet så beräknades det att det fanns cirka 400 000 ton asbest i svenska byggnader, men mycket av detta har dock sanerats sedan dess. Trots förbudet så utgör asbest fortfarande en stor hälsorisk för byggarbetare då det fortfarande förekommer i material som används vid byggen. Detta gör att ett stort antal byggarbetare kan andas in asbestdamm när de blir exponerade för det vid rivningsarbeten.
Asbest - en hälsorisk som bör tas på allvar
Asbestrelaterade sjukdomar skördar cirka 100 liv i Sverige varje år och dessa sjukdomar tar många gånger upp till 20–40 år innan de upptäcks vilket gör att det är alldeles för sent för att göra någonting åt dem. Fibrerna i asbest består av tråd och nålformiga fibrer som håller sig kvar i luften under en lång tid. Detta gör att det är väldigt lätt hänt att man råkar andas in asbestfibrer om man är omedveten om att det finns asbest vid rivning eller renovering i en byggnad som använde sig av material innehållande asbest.
När man andas in asbestfibrer så kan det leda till ett antal allvarliga tillstånd som främst drabbar andningsorganen. Det kan leda till allt från så kallad dammlunga till lungcancer så det är alltså väldigt viktigt att skydda sig när man vistas i miljöer där det finns asbest.
Rätt kunskap krävs vid sanering av asbest
Med anledning av de ovan beskrivna riskerna är det inte så konstigt att det som företag krävs tillstånd från Arbetsmiljöverket att hantera asbest vid en sanering. Som privatperson krävs inget tillstånd för att sanera asbest i hemmet i Stockholm, men för att minimera riskerna är det ändå klokt att följa de riktlinjer som finns för en säker asbestsanering.
Vid en asbestsanering ska rätt typ av skyddsutrustning användas med overaller och rätt typ av skyddsmasker. Området som saneras ska även spärras av för att man ska minska riskerna för spridning av de skadliga asbestfibrerna. Slutligen ska även det avfall som blir över tas om hand på rätt sätt.
Hjälp finns att få med asbestsanering i Stockholm
Om man själv inte anser sig ha de rätta kunskaperna inom asbestsanering kan det vara en bra idé att ta hjälp för att undvika riskerna. Miramix utför asbestsanering runt om i Stockholmsområdet. Hör gärna av dig för att veta mer samt för att boka in din hjälp med asbestsanering.
-
» Vilka sjukdomar vid asbestexponering?
-
» Kan man sanera asbest själv?
-
» Hur hanteras asbestavfall?
-
» Vad kostar asbestsanering?
-
» Vad krävs för att testa asbestförekomst?
-
» Vad händer efter asbesttestet?
-
» Utbildning som krävs för att sanera asbest?
-
» Vad är asbest?
-
» Hur går asbestsanering till?
-
» Vilka regler finns för asbestsanering?
-
» Får man böter vid rivning av asbest utan tillstånd?
-
» Vad är eternit?
-
» Rivningsföreskrifter har Arbetsmiljöverket?
-
» Hur vet man om det finns asbest?
-
» Hur har asbest använts i Sverige?
-
» Vad har asbest för användningsområden?
-
» Är kortvarig exponering av asbest farlig?
-
» Avgränsa spridning av asbest vid sanering
-
» Hur länge håller eternittak/eternitfasad?
-
» Kan asbesthaltigt material användas igen?
-
» Avlägsna material som innehåller asbest
-
» Varför har asbest tidigare använts?