Asbestsanering
Vanliga frågor och svar om asbest.
-
» Var finns asbest?
-
» Hur farligt är asbest?
-
» Vilka sjukdomar vid asbestexponering?
-
» Kan man sanera asbest själv?
-
» Hur hanteras asbestavfall?
-
» Vad kostar asbestsanering?
-
» Vad krävs för att testa asbestförekomst?
-
» Vad händer efter asbesttestet?
-
» Utbildning som krävs för att sanera asbest?
-
» Vad är asbest?
-
» Hur går asbestsanering till?
Hantera asbestsanering
Vi här på Miramix arbetar på Arbetsmiljöverkets direktiv och de har ett antal bestämda regler för hur asbestsanering ska utföras för att minska riskerna så mycket som möjligt. Dessa följer vi vid våra asbestsaneringar runt om i Stockholmsområdet.
Asbestsanering är en process i flera steg
Innan en asbestsanering som utförs på ett yrkesmässigt vis kan sätta igång så spärras området som ska saneras av och man sätter även upp säkerhetsslussar. Detta är för att höja säkerheten för de inblandade och för att minska risken att asbest ska sprida sig utanför arbetsplatsen. Dessa säkerhetsslussar har ett undertryck som gör att asbesten inte kan sprida sig vidare till andra lokaler i fastigheten.
Utrustning och skyddskläder
De arbetare som utför själva asbestsaneringen i Stockholm, eller andra delar av landet, måste använda speciella masker med så kallade P3-filter för att skydda sig så gott som möjligt mot asbestfibrerna, de måste även bära speciella skyddskläder. För att göra sig av med asbestfibrer från marken så används en dammsugare med ett filter som är speciellt framtaget för att genomföra det arbetet. Om man använde sig av en vanlig dammsugare så skulle asbestfibrerna gå rakt igenom filtret för att sedan släppas ut i lokalen igen på grund av att de är alldeles för små för att en vanlig dammsugare ska kunna filtrera ut dem.
I samband med en asbestsanering i Stockholm, och resten av landet, är en viktig del även det avfall som blir över vid saneringen. Detta ska tas om hand på ett korrekt vis.
Därför är det viktigt med säkra asbestsaneringar
Anledningen till att det ska finns ett säkerhetsfokus med en viss typ av utrustning samt rätt metod vid saneringen, gällande både utförandet samt sådant som avspärrning av platsen, är de risker som finns med asbesten.
Asbest är ett samlingsnamn för ett flertal typer av mineraler som tidigare har använts i olika typer av material vid byggnationer. Asbesten har ett flertal fördelar som gör att det asbesthaltiga materialet blir exempelvis slittåligt eller isolerande, beroende på vilket byggnadsmaterial det gäller. När man river material som innehåller asbest eller när det går sönder för att det är slitet så finns det dock en del risker på grund av fibrerna i asbesten.
Vid en rivning eller sanering sprids asbestfibrer med luften som är skadliga att få ned i lungorna. Bland annat kan de leda till lungcancer. Det är därför som det är så pass viktigt med säkra rutiner och säker utrustning vid en asbestsanering i Stockholm.
Sanering av asbest i Stockholm
Vi på Miramix har en gedigen kunskap inom hur man utför säkra asbestsaneringar och hjälper kunder runt om i Stockholm med att sanera asbest i många utrymmen. Vi hjälper även till med att utföra asbestprovtagningar och asbestanalyser vid de tillfällen då det finns risk för att det finns asbest i ett visst material i en fastighet. Hör gärna av dig för att veta mer om tjänsterna inom sanering av asbest i Stockholm samt för att boka in din hjälp med en asbestsanering.
-
» Vilka regler finns för asbestsanering?
-
» Får man böter vid rivning av asbest utan tillstånd?
-
» Vad är eternit?
-
» Rivningsföreskrifter har Arbetsmiljöverket?
-
» Hur vet man om det finns asbest?
-
» Hur har asbest använts i Sverige?
-
» Vad har asbest för användningsområden?
-
» Är kortvarig exponering av asbest farlig?
-
» Avgränsa spridning av asbest vid sanering
-
» Hur länge håller eternittak/eternitfasad?
-
» Kan asbesthaltigt material användas igen?
-
» Avlägsna material som innehåller asbest
-
» Varför har asbest tidigare använts?