Asbestsanering
Vanliga frågor och svar om asbest.
-
» Var finns asbest?
-
» Hur farligt är asbest?
-
» Vilka sjukdomar vid asbestexponering?
-
» Kan man sanera asbest själv?
-
» Hur hanteras asbestavfall?
-
» Vad kostar asbestsanering?
-
» Vad krävs för att testa asbestförekomst?
-
» Vad händer efter asbesttestet?
-
» Utbildning som krävs för att sanera asbest?
-
» Vad är asbest?
-
» Hur går asbestsanering till?
-
» Vilka regler finns för asbestsanering?
Regler för asbestsanering
Det finns ett antal olika regler som behöver följas för att man ska kunna hantera asbest på ett korrekt sätt i Stockholm och resten av landet. De regler och åtgärder som gäller är till för att minska riskerna vid en asbestsanering så det är därför viktigt att dessa följs. Åtgärder som behöver vidtas för att minska riskerna så gott som möjligt vid asbesthantering finns med i AFS 2005:1 Asbest.
Regler angående de skyltar som behöver finnas vid arbetsplatsen finns med i AFS 1997:11 Varselmärkning och varselsignalering på arbetsplatser. De regler som gäller vid hantering av avfall som är asbesthaltigt finns i NFS 2004:10.
Våtsanering av asbest
Eftersom asbest huvudsakligen är farligt när det blir luftburet så är det till en väldigt stor fördel om rivningen av asbest som är löst sammanhållen, som i rörbojar och i sprutisolering, kan utföras genom en våt saneringsmetod. Om man använder sig av den våta metoden så minskar riskerna en hel del genom att man minskar exponeringen. Den mest populära saneringsmetoden i Stockholm och övriga Sverige har hittills varit torrsanering.
Torrsanering av asbest
Om man använder sig av torrsanering för mindre rörbojar med en så kallad glove box så exponeras man i samma nivå som vid våtsanering. Du kan läsa mer om saneringsmetoder som denna i rapporten ”Kan man minska exponeringen vid asbestsanering?” där våtsanering och torrsanering jämförs. De maskiner som används vid asbestsanering bör antingen ha ett utsug som är integrerade i maskinen eller så bör de användas i kombination med punktutsug som placeras nära bearbetningsplatsen för att så effektivt som möjligt kunna fånga det damm som sprids vid saneringen.
Rivning av asbest inomhus
Om rivningen genomförs inomhus i ditt hus i Stockholm så ska rivningen vara fullständigt innesluten för att undvika spridning av asbest. Vid omfattande rivningsarbeten där asbest är inblandat så rekommenderas det att rivningen byggs in i ett tillfälligt separat rum till exempel genom att använda väggar gjorda av täckplast. Rummet där rivningen genomförs ska ventileras och ha undertryck jämfört med omgivningen, detta gör att om det blir ett läckage så kommer luft att läcka in från omgivningen istället för att läcka ut från rivningsområdet.
Det ska även finnas en tryckdifferensmätare på plats så att man enkelt och noggrant ska kunna kontrollera undertrycket. En säkerhetssluss ska även finnas på plats för tillträde till inneslutningen, denna ska även användas vid utträde. Säkerhetsslussen eller luftslussen ska vara korrekt utrustad och förberedd så att man kan ta av sig skyddskläderna och tvätta sina händer när man har avslutat saneringsarbetet.
Asbestsanering i Stockholm
Som privatperson får man själv sanera asbest men för att undvika riskerna som finns vid en asbestsanering vid hemmet i Stockholm så är det viktigt att förhålla sig till de regler och riktlinjer som finns. Om man inte själv har den rätta kompetensen kan det istället vara en idé att ta hjälp med asbestsaneringen. Miramix utför asbestsanering runt om i Stockholmsområdet. Läs mer här på vår hemsida om våra tjänster inom sanering av material som innehåller asbest.
-
» Får man böter vid rivning av asbest utan tillstånd?
-
» Vad är eternit?
-
» Rivningsföreskrifter har Arbetsmiljöverket?
-
» Hur vet man om det finns asbest?
-
» Hur har asbest använts i Sverige?
-
» Vad har asbest för användningsområden?
-
» Är kortvarig exponering av asbest farlig?
-
» Avgränsa spridning av asbest vid sanering
-
» Hur länge håller eternittak/eternitfasad?
-
» Kan asbesthaltigt material användas igen?
-
» Avlägsna material som innehåller asbest
-
» Varför har asbest tidigare använts?