Så skottar du på rätt sätt i vinter!

7 december 2020
Så skottar du på rätt sätt i vinter!

Nu när vintern är här och ytorna i anslutning till din fastighet i Stockholm täcks av snö blir det dags igen att greppa tag i skyffeln och skotta bort snön. I samband med snöskottningen finns det dock en del risker. Därför har vi på Miramix tagit fram några utav våra bästa tips på hur du skottar säkert i vinter.

Psst! Önskar du få hjälp med din snöskottning i vinter? Vi hjälper dig! Vi på Miramix säkrar snöskottningen med trygg snöröjning i hela Stockholm. Vi även licensierade inom takskottning genom Skotta säkert. Läs mer om våra tjänster inom snöröjning och takskottning i Stockholm 

Rätt utrustning och metod

Att skotta snö är krävande för kroppen, därför är det viktigt att man utför arbetet på ett sätt som är säkert och ergonomiskt för dig. Varje år skadas en stor mängd personer varje år på grund av fallolyckor och annat vid snöskottningen. Även om man inte faller så finns det risk för exempelvis ryggbesvär om man inte sköter snöskottningen på ett sätt som är säkert.

Vilka åtgärder som ska tas för att utföra en säker snöskottning i Stockholm beror på vilken yta det är som ska skottas, exempelvis om det är på marken eller på ett tak. Gemensamt både för ytor på marken och på hög höjd är dock att både rätt typ av utrustning och rätt typ av kunskap behövs vid snöskottningen.

6 steg för en säker snöskottning 

  • Använd skor som är rejäla med grova mönster för att undvika att halka.
  • För att undvika ryggbesvär är det viktigt att tänka på att lyfta snön med rak rygg och inte böja och vrida ryggen i samma rörelse.
  • Om du skottar på tak, använd fallskyddssele. 
  • Använd enbart typkontrollerade stegar som är certifierade.
  • Byt ut glidskydd på stegen om de är utslitna.
  • Förankra alltid stegen om du använder en.
Tags:
Taggar