Håltagning av bärande vägg i Vasastan

  • Ny öppning i bärande vägg
  • Ny öppning i bärande tegelvägg
  • Stålbalk för avbärning
  • Håltagning i bärande vägg
  • Bärande vägg
  • Skyddspapp för att skydda golvet i trapphuset
Ett av våra senast utförda arbeten utfördes i en lägenhet i Vasastan där beställaren hade önskan om att öppna upp en 30 cm tjock bärande tegelvägg för att få en öppnare planlösning mellan kök och vardagsrum.

Hur går en håltagning till?

Beroende på syftet med håltagningen kan vi på Miramix efter många års erfarenhet besluta vilken metod som är bäst att använda sig av, beroende på konstruktionens uppbyggnad och användning. 

Det finns flera anledningar till att behöva använda sig av betonghåltagning. Allt ifrån att öppna upp utrymme för elektronik och VVS eller som i ovanstående arbete öppna upp en bärande vägg för att få en öppnare planlösning. Beroende på syftet med håltagningen kan vi använda oss av olika verktyg eller robotar.

Behöver jag bygglov för håltagning i en bärande vägg?

Svaret är nej, men för att göra förändringar i en bärande vägg skall det däremot göras en bygganmälan till din kommun innan du planerar att göra en förändring i en bärande konstruktion. Detta gäller oavsett om du bor i villa, radhus eller lägenhet. Eftersom du planerar att genomföra en påverkan på en bärande konstruktion kommer kommunen att begära in konstruktionsritningar. Detta är något vi på Miramix gärna hjälper till med!

Bärande konstruktioner sitter i bl.a. ytterväggar, bjälklagen och takstolarna och hjälper till att fördela tyngden på konstruktionen. Vid en öppning av exempelvis en bärande vägg kan det därför det bli aktuellt att göra en avbärning för leda om hur tyngden fördelas i byggnaden.

Håltagning Vasastan

Är du osäker på om väggen du vill ta ner är bärande för konstruktionen? Tveka inte att kontakta oss, så kommer vi för att hjälpa dig. Vi erbjuder arbeten för håltagning i Vasastan och hela stor-Stockholm.