Håltagning i bärande granitvägg på Östermalm

  • Putsad passage i källare efter håltagning
  • Håltagning i källarvägg av granit
  • Håltagning i granit
  • Nytt dörrhål i källarvägg
  • Håltagning i vägg murad av stora granitstenar
  • Håltagning i granitvägg på Östermalm
På Östermalm i Stockholm har Miramix hjälpt till i med att öppna upp en bärande vägg. I äldre byggnader är ofta väggarna rejäla och gjorda av krafiga material. I det här fallet var väggen av granit och ca 100 cm tjock. 

Håltagning i granitvägg

Granit är en av de mest förekommande bergarterna i Sverige och har traditionellt använts som byggmaterial för husgrunder och källare tack vare dess rikliga tillgång. För att borra eller göra hål i granit krävs vanligtvis specialverktyg såsom diamantklingor eller diamantborrar. På Miramix är vi välutrustade med all den nödvändiga utrustningen för att utföra håltagning i granit eller andra hårda material på ett effektivt och professionellt sätt.

Håltagning i bärande väggar

En bärande vägg är en del av den konstruktion som bär upp laster från till exempel övervåningen eller taket. Vanligtvis innebär det inte några större problem att ta upp ett hål i en bärande vägg men som regel måste konstruktionen stärkas med hjälp av en avväxling. En avväxling är exempelvis en balk eller pelare som ersätter den bärande funktionen i väggen. För att vara på den säkra sidan kan man ta hjälp av en konstruktör som räknar på lasterna och säkerställer att konstruktionen håller.

Bygganmälan krävs vid håltagning i bärande konstruktioner

Vid håltagning i bärande konstruktioner krävs inget bygglov. Däremot krävs en bygganmälan och ett startbesked från kommunen innan arbetet kan påbörjas. Det krävs även en kontrollansvarig som ser till att gällande regler och föreskrifter följs under byggtiden.

Miramix har kunskap och utrustning som krävs vid håltagning i hårda material. Vi hjälper både privatpersoner och företag. På denna sida kan du läsa mer om våra tjänster kring håltagning. Tveka inte att höra av dig till oss för professionell hjälp med håltagning.